Kuinka terveydenhoitoalalla erotellaan eksentrinen henkilö mielenvikaisesta henkilöstä?

  1. Mä ja mun sisko oltiin kylähulluja, tehtiin jotain 5h kävelylenkkejä melkein joka päivä. Tälleen vähän liiotellen, mut kyl joskus toi 5 tuntii tuli käveltyy

  2. Mulla esim ADHD-diagnoosin yhteydessä neurologi sano että kyseessähän on spektri ja niitä oireita voi olla kellä vaan, mut sit jos/kun oikeesti vaikuttaa elämiseen ja elämänlaatuun niin diagnoosi tulee kysymykseen. Sama kun masennuksesta jotkut heittää et "kaikkihan joskus on alakuloisia", mutta sit tietyn pisteen jälkeen se voidaan ihan diagnosoida. Huom. nää nyt aika mutuilua.

  3. Pitkälti sitä diagnoosia ei saa jos ei erikseen pyydä apua tai kerro, että asia x aiheuttaa ongelmia elämässä. En usko että joku laiskuus johtaa diagnoosiin, jos ihminen ei koe sitä ongelmaksi.

  4. Mielenterveydenongelmien diagnosointi taitaa usein perustua siihen, onko kyseessä kyseiselle henkilölle ongelma vai ei. Kaksi henkilöä voi käyttäytyä ihan samoin, mutta toisella on diagnoosi ja toisella ei, koska toinen kokee tilansa ongelmaksi elämässä suoriutumiseen ja toinen ei. Useat mielenterveyshäiriöt on ominaisuuksia spektrillä, jolloin tarkan rajan vetäminen häiriön ja normaalivaihtelun välillä on mahdotonta ja jopa tarkoituksen vastaista.

  5. Mitä itelle on sanottu vuonna nakit ja muusi niin erikoisuus on mielenterveysongelma silloin jos nuo piirteet "haittaa henkilön itsensä arjesta suoriutumista".

  6. Ei se mitenkään selvää ole aina, kuten ei elimellisissäkään sairauksissa. Esim. miten korkeaa verenpainetta kannattaa jo lähteä hoitamaan lääkkeillä ja mitä kannattaa vielä seurailla? Etenkin persoonallisuushäiriöissä raja on usein häilyvä. Toisaalta esim. masennuksen arvioitiin on ihan kohtuullisen hyvät diagnostiset kriteerit. Persoonallisuushäiriöissä se rajanveto perustuu usein juuri siihen, että kokeeko ihminen itse tai hänen lähipiirinsä käyttäytymisen ongelmaksi. Moni hyvinkin eksentrinen hahmo pärjää elämässä ihan hyvin kunhan ympäristö on myötämielinen. Toisaalta jos kämppä on ihan sikolätti, niin se voi olla esim. masennuksen oire. Masentunut ei välttämättä osaa sanoittaa jaksamattomuuttaan vaan kuvaa sen itsekin vain laiskuudeksi.

  7. Maallikon mutuilulla: Jos on vaaraksi itselleen tai muille tai jos itse kokee elämänlaadun huonommaksi, on ongelmainen.

  8. Erotus lähinnä sillä, kuinka hyvin kyseinen henkilö ns toimii yhteiskunnassa. Eli onko tuloja, pystyykö pitämään kiinni asunnosta ja pitämään itsestään nyt ainakin suhthyvää huolta, tuleeko toimeen kutakuinkin ihmisten kanssa ja miten henkilö kokee oman tilanteensa.

  9. En ymmärrä kysymystä. Eksentrisellä ihmisellä voi olla mielenterveysongelmia eikä se liity siihen onkohan eksentrinen vai ei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Author: admin